تلویزیون ها انواع مختلفی دارند که با پیشرفت تکنولوژی دائما در حال پیشرفت هستند
تلویزیونهای ال.سی.دی LCD
تلویزیونهای دارای صفحه نمایش کریستال مایع (Liquid crystal display) بهدلیل فناوری بهکار رفته در صفحهنمایش خود به LCD معروفند. در این تلویزیونها نور از پشت صفحهنمایش به سلولهای رنگی بسیار کوچک کریستال مایع تابیده شده و سیگنالهای کنترلکننده هر سلول، اجازه میدهند مقادیر مختلفی از رنگها ایجاد و تصویر نهایی ساخته شود.
امروزه این تلویزیونها با وجود پیشرفت سریع نسل جدید خود یعنی تلویزیونهای ال.ای.دی، کمتر در بازار یافت میشوند و شرکتهای سازنده تلویزیون نیز فقط به ساخت اندازههای کوچک آنها اقدام میکنند، زیرا هنوز افرادی وجود دارند که باتوجه به محدودیت بودجه دنبال گزینههای ارزانقیمت و کوچک هستند.
تلویزیونهای ال.ای.دی LED
لامپهای ال.ای.دی یا به عبارت دقیقتر دیودهای ساطعکننده نور (light-emitting diodes) مدت زیادی است که در دستگاههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند، اما استفاده از این دیودها در طراحی نمایشگر تلویزیون، فناوری نسبتا جدیدی است. تلویزیونهای ال.ای.دی از همان فناوری استاندارد ال.سی.دی برای ایجاد تصویر کمک میگیرند (به این تلویزیونها ال.سی.دی با پنل ال.ای.دی نیز گفته میشود).
یک تفاوت بسیار بزرگ در این تلویزیونها وجود دارد و آن اینکه لامپهای انگشتشماری که برای ایجاد نور تصویر زمینه در ال.سی.دیها کاربرد داشتند، با تعداد زیادی از ال.ای.دیهای کوچک جایگزین شدهاند. همین تغییر بظاهر کوچک اما بسیار با اهمیت، موجب شده تا تلویزیونهای ال.ای.دی نسبت به همتایان خود بسیار نازکتر شوند و مصرف انرژی بسیار کمی نیز داشته باشند.
انواع تلویزیونهای ال.ای.دی
تلویزیونهای ال.ای.دی به دو نوع مختلف تقسیمبندی میشوند:
روشنایی از کنار(Edge-lit LED) : در این مدلها، دیودهای ساطعکننده نور در اطراف صفحهنمایش قرار میگیرند که این نحوه قرارگیری موجب میشود صفحهنمایشهای فوقالعاده باریکی ایجاد شود. این مدلها ابتدا با مشکلات زیادی همچون توازن نداشتن نور صفحهنمایش و رنگهای تکهتکه شده مواجه بودند، اما امروزه با پیشرفتهایی که روی این فناوری صورت گرفته بسیاری از این مشکلات رفع شده و کیفیت تصویر در این مدلها بهبود یافته است. البته شاید هنوز هم مدلهای قدیمی این فناوری با وجود همین مشکلات در بازار وجود داشته باشند.
روشنایی از پشت(Back-lit LED) : در این مدلها که از آنها با نام نور مستقیم نیز یاد میشود، دیودهای ساطعکننده نور، سراسر پشت صفحهنمایش را در برگرفته و نور را بهطور مستقیم میتابانند. این مدلها به باریکی مدل روشنایی از کنار نیستند، اما شفافیت و روشنایی تصویر در آنها بسیار بیشتر است.
تکنیک کاهش نور
فناوری کاهش نور یا همانDimming ابتدا بهعنوان یک تکنیک در مدلهای روشنایی از پشت بهکار گرفته میشد تا با کاهش نور در نقاطی از تلویزیون که نیاز به ایجاد تصویری تیره یا مشکی بود، تصاویر با کیفیت بهتر و عمق تیرگی بیشتری تولید شود. این غنیسازی عمق تصاویر تیره، موجب میشد تصاویر به رنگ روشن نیز جلوه بیشتری از خود نشان داده و در نهایت کیفیت تصویر بهتری از تلویزیون دریافت شود. اکنون تولیدکنندگان تلویزیون به راهحل مشابهی برای ترکیب این فناوری در تلویزیونهای روشنایی از لبه نیز دستیافته و این مدلها را با کیفیت تصویر مشابه روانه بازار میکنند.
تلویزیونهای پلاسما Plasma
تلویزیونهای پلاسما از نظر نحوه عملکرد و فناوری کاملا با انواع ال.سی.دی و ال.ای.دی تفاوت دارند. صفحهنمایش پلاسما از سلولهای کوچک گاز فشرده شده بین دو ورق شیشهای تشکیل شده که هرکدام از این سلولها همچون یک لوله کوتاه فلئورسنت، به کمک نور ماورای بنفش ساطع شده، لکههای رنگی قرمز، سبز و آبی را تشکیل میدهند. این نقاط رنگی آنقدر روی صفحه ایجاد میشود تا تصویر نهایی شکل بگیرد.
پلاسما؛ محبوب علاقهمندان سینمای خانگی
دوستداران سینمای خانگی عقیده دارند تلویزیونهای پلاسما همچنان از تلویزیونهای ال.ای.دی بهتر هستند و رنگهای تیره را عمیقتر و رنگهای دیگر را نیز طبیعیتر بهنمایش در میآورند. به زعم این کاربران تلویزیونهای پلاسما بهترین گزینه برای دریافت تصاویری با کیفیت و جذاب بهشمار میروند، اما نظر کارشناسان این است که سالهای اخیر با پیشرفتهای صورت گرفته در انواع ال.ای.دی، تفاوت خاصی میان کیفیت تصویر در این مدلها وجود ندارد و با توجه به میزان مصرف انرژی بسیار زیاد انواع پلاسما، این تلویزیونها جزو گزینههای پرهزینه قرار میگیرند.
یکی از تولیدکنندگان بزرگ تلویزیونهای پلاسما شرکت پاناسونیک است که اکنون تصمیم به کاهش و حتی توقف تولید محصولات پلاسمای خود گرفته است. این تصمیم نشاندهنده پایان عمر تلویزیونهای پلاسما در آینده نزدیک و جایگزین کردن ال.ای.دی و حتی فناوریهای جدیدتر است.
کیفیت صدای ضعیف
اگر از تلویزیون مدرن خود انتظار صدای نسبتا بلند دارید، باید شما را ناامید کنیم، زیرا تلویزیونهای مدرن امروزی برخلاف پیشرفتهای زیادی که در صفحهنمایش آنها حاصل شده، با ضعف در اسپیکرها مواجه هستند. درواقع هرچه صفحهنمایش تلویزیونها باریکتر شود، فضای موردنیاز برای استفاده از اسپیکرهای داخلی کاهش مییابد و این کمبود فضا موجب میشود اسپیکرها همچنان از ضعف کیفیت صدا برخوردار باشند.
باتوجه به روند کند پیشرفت در اسپیکرهای داخلی تلویزیونها، پیشنهاد میکنیم برای رفع این مشکل از سینماهای خانگی و اسپیکرهای جانبی کمک بگیرید.
مصرف انرژی
پیشتر نیز به مصرف انرژی در انواع مدلهای ذکرشده اشاره کردیم. همانطور که متوجه شدهاید ال.ای.دی کمترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص میدهد و در مقابل نیز پلاسما بیشترین میزان مصرف انرژی را دارد. در یک بررسی ساده روی تلویزیون 24 اینچ در هر سه مدل ال.ای.دی، ال.سی.دی و پلاسما، مصرف انرژی به ترتیب 64 وات، 107 وات و 195 وات مشاهده شد. پس چنانچه قصد دارید تلویزیون پلاسما بخرید، فراموش نکنید برق مصرفی تلویزیون در هر قبض شما مبلغی سه برابر را (نسبت به تلویزیون ال.ای.دی) به خود اختصاص میدهد.
تلویزیونهای او.ال.ای.دی OLED
فناوری جدیدی که در حال ورود به عرصه رقابت با ال.ای.دی، ال.سی.دی و پلاسماست، او.ال.ای.دی (OLED) نام دارد. این فناوری، نسل آینده تلویزیونها بهشمار میرود که کیفیت تصویر 4K را نیز برای شما فراهم میکند.
او.ال.ای.دی مخفف عبارت Organic light – emitting diode است و تصویری شفافتر، حرکتی روانتر و عمق تیرگی بیشتر با رنگهای طبیعیتر را برای شما به نمایش در میآورد. این مدل نسبت به ال.ای.دیهای روشنایی از پشت، ضخامت کمتری دارد و در حال حاضر بسیاری از برندهای مطرح سازنده تلویزیون، درحال توسعه تلویزیونهای خود با این فناوری هستند.
در تلویزیونهای او.ال.ای.دی هریک از دیودهای نوری ارگانیک بهطور کاملا مستقل خاموش و روشن میشوند که این استقلال مزایای بیشماری دارد:
1 ـ همچون تلویزیونهای ال.سی.دی مجهز به پنل پشتی یا کناری ال.ای.دی، تابش نور از دیودهای نوری به دیودهای همجوار وجود ندارد و رنگها بسیار طبیعیتر دیده میشوند.
2 ـ برای ایجاد رنگ سیاه، دیود خاموش میشود و تیرگی محض، در بخش موردنظر ایجاد میشود که این عمل عمق رنگ مشکی عالی و نسبت کنتراست تصویر بالایی را بهوجود میآورد.
3 ـ صفحات نمایش از نوع دیود نوری ارگانیک بسیار نازکتر از انواع ال.سی.دی با پنل ال.ای.دی هستند و این صفحات، قابلیت استفاده بهصورت خمیده را نیز دارند. بهدلیل استقلال دیودها در خاموش و روشن شدن و تابش نور از هر دیود، مشاهده تصویر از زوایای مختلف بدون تغییر در کیفیت امکانپذیر است.
مریم محمد بیکی فراهانی